Mossy Giant - Mascotte

The Experts zijn creatievelingen uit verschillende disciplines die ons opvallen. Pieter van Tongeren (1987) is een zeer gerespecteerd kunstenaar, illustrator en grafisch vormgever: ‘Mossy Giant’. Onder deze alias maakt hij niet alleen ‘mooie dingen’, maar wil hij ook stigmatisering rondom cannabis en psychoactieve schimmels opheffen. We bezochten hem in zijn atelier in IJmuiden.

MOSSY GIANT

“Mijn werk is zeer gedetailleerd: het is niet voor mensen die snel afgeleid zijn. Maar ik wil niet alleen vette shit maken dat tof is om naar te kijken. Mijn achterliggende gedachte en wens is dat men iets opsteekt over de noodzaak van (cannabis)planten om te overleven. Voor ik kunst maakte, was ik professioneel sporter. Op mijn 18e vertrok ik naar de VS om te basketballen op een universiteit. Basketbal was mijn passie; mijn droom was om aan te sluiten bij de NBA. Dit heb ik niet gehaald, maar ik was wel zeer succesvol. Wanneer je op een universiteit sport, dien je daarnaast te studeren. Zodoende verdiepte ik mij in grafisch ontwerp en gedurende de jaren begon mijn interesse in kunst te groeien. Toen kwam ik erachter dat dit was wat ik hoor te doen: kunst, grafisch ontwerp en illustratiewerk."

"Toch ben ik niet meteen met basketballen gestopt -  als ik iets doe, dan doe ik het 1000%. Ik heb er pas een punt achter gezet toen mijn hart er echt niet meer in zat.  Van topsport leer je discipline, pure wilskracht én motivatie te behouden om je doelen te behalen. Dat is met het vak wat ik nu doe, tekeningen en illustraties maken, eigenlijk net zo nodig. Ik moet, zeker zo met kinderen, binnen beperkte tijd mijn werk op papier en gedaan krijgen."

"Een oud-teamgenoot schoof mij het boek ‘The Emperor Wears No Clothes’ van Jack Herer onder de ogen, dat gaat over de talrijke toepassingen van de cannabisplant en wat die voor deze planeet kunnen betekenen. Ik was stomverbaasd: ‘Waarom horen we hier niet meer over?’ Toen wist ik dat ik mijn creatieve tekentalent wilde inzetten voor de cannabisplant. Cannabis wordt veelal gestigmatiseerd en gerelateerd aan criminaliteit. Iedereen kent het aspect van blowen, high worden. Maar daarnaast wordt wiet zeer succesvol medicinaal gebruikt (tegen o.a. Parkinson, spierkrampen red.) en is er een heel scala aan industriële toepassingen. Je kan eigenlijk elk aspect in het leven vullen met cannabis, zoals kleding en voeding."

"Cannabis is een hernieuwbare energiebron. Onze hele planeet loopt nu op fossiele energie, wat uiteindelijk opraakt en de planeet ontzettend vervuilt."

"Stoffen worden zeer destructief uit de aarde onttrokken. Vergelijk dat met een veld industriële hennep dat je zou gebruiken voor energieopwekking. Zo’n veld groeit tot volwassenheid in 3 maanden en het levert net zoveel pulp en voedingsstoffen op als een hectare bos. En de energie komt vanuit de zon, in plaats van de aarde!"

"Waar ik het meest trots op ben? Op mijn kinderen. Ik vind het heel belangrijk dat ik er voor hen ben. Ik wil mijn kinderen meegeven dat je iets kan doen in het leven waar je plezier van hebt. Iets wat meningvol is; iets wat zingeving geeft aan je leven. Kinderen krijgen is echt een van de meest lifetransforming events; het gaf mij een creatieve booster. Het zet me op scherp. Door het vader zijn is er echter minder tijd om te ontwerpen." 

"Daarom móet ik produceren wanneer ik in mijn atelier ben. Dat is dan ook meteen mijn tip aan beginnende kunstenaars; deel je tijd efficiënt in. Van 9 tot 12 ben ik vaak met alleen diep creatief werk bezig. Voel ik dat ik geen inspiratie kan vinden? Inspiratie vindt mij, door toch gewoon te beginnen. Ga maar zitten, hou je bek, en doe het gewoon. Daarna neem ik even lunchpauze en heb ik tot 17:00 uur tijd voor e-mails, pakketten maken. Nogmaals: efficiëntie. Het is natuurlijk ook gewoon keihard werken, met een druk om continu op hoog niveau te creëren."

"In de toekomst zou ik graag meer muurschilderingen doen. Het is een hoop werk, maar het geeft wel een egoboost om je eigen werk op zo’n groot formaat te zien. Maar: ik hoef niet viral te gaan. Het zou fijn zijn als mijn succes elk jaar een beetje uitdijt, dat ik mijn werk met de juiste intenties kan blijven doen. En dat ik er, tot ik tussen zes planken lig, plezier in hou."