Bastienne - Mascotte

The Experts zijn creatievelingen uit verschillende disciplines die ons opvallen. Basje Feenstra (1993) is beter bekend als house- en techno-dj Bastienne. We spraken haar op Ploegendienst festival, waar ze met haar stevige set het festival opende. Je vindt haar deze zomer verder op onder anderen Wildeburg, Mysteryland en Awakenings.

BASTIENNE

“Toen ik als verpleegkundige psychiatrie met een burn-out thuis zat, had ik veel spanning om mee te dealen. Muziek was mijn ideale uitlaatklep. Passie voor techno heb ik al heel lang, maar het draaien begon rond 2019. Daarvoor organiseerde ik illegale ravefeesten in Amersfoort. Op één van die feesten draaide een dj - nu een goeie vriend - met zó’n goede track-keuze, dat mijn vuurtje compleet werd aangewakkerd om het zelf te leren.

"Ik vond iemand die me de basics wilde uitleggen van de draaitafel en daarna ging het balletje al snel rollen. Amersfoort heeft een grote creatieve scene, daardoor kreeg ik al direct plekken aangeboden om te oefenen. Bij broedplaats ‘Volmolen’ bijvoorbeeld en festival ‘Lepeltje Lepeltje’. Dat klinkt alsof het vanzelf ging, en ik heb zeker hulp uit de juiste hoeken gehad, maar anderzijds heb ik ook echt alles gegeven."

"Soms was ik van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts op zoek naar nieuwe tracks. Complete hyperfocus. En dat terwijl er nog geen beloning tegenover stond."

"Ik draaide destijds misschien één keer in de paar maanden voor een publiek."

"Nog steeds speur ik bijna dagelijks op sites als Bandcamp, platforms als Spotify, of mijn favoriete recordlabels, om te luisteren naar nieuwe releases. Ik benut hiervoor ieder moment: in de trein, wanneer ik boodschappen doe. Mijn geluid is nog steeds in ontwikkeling en is alweer compleet anders dan een half jaar geleden. Het is afhankelijk van hoe ik me voel en op welke plek ik draai. De ene week heb ik zin in een stevig geluid en soms ga ik voor vocal lijntjes en gezellige melodieën. Maar ook diep en sferische platen met minimalistische percussies kunnen me bekoren." 

"Inspirerend vind ik artiesten die sterk een eigen geluid hebben, waar je karakter in de set hoort doorklinken. Dat probeer ik bij mijzelf ook te ontwikkelen."

"Mijn tip voor beginnende dj’s zou ook zijn: blijf authentiek en trouw aan jezelf. Hoe cliché het ook klinkt. Heb er lol mee, voel die passie. Soms kom ik mensen tegen die vooral dj willen zijn vanwege de bekendheid. Die gaan dan afkijken en kopiëren. Zo werkt het niet."

"Wat andere mensen van me denken, daar probeer ik schijt aan te hebben. Regelmatig hoor ik mannen een opmerking maken over dat ik “zeker ook vaker wordt geboekt, omdat ze nu overal vrouwelijke dj’s op de line-up willen hebben.” Dat doet voor mij zó af aan mijn harde werken. Natuurlijk is onzekerheid wel eens aanwezig. Ik ben ontzettend kritisch op mijzelf. Maar dat is ook voeding voor die drive om keihard te werken. Ik bijt me daardoor ergens helemaal in vast en leg de lat altijd weer hoger."

"Wanneer onzekerheid me blokkeert, zoek ik mijn vrienden om te sparren en te relativeren. De grootste uitdaging die ik heb overwonnen, is dat ik mezelf niet meer in de weg zit. En dat ik dóór blijf gaan. Als ADHD’er zijn er zoveel andere projecten die ik niet heb afgemaakt. Ik droom ervan dat ik dit structureel mag blijven doen."